BBC Ontbijt Inaday

Jetske Zandberg van Inaday Merken & Patenten is dinsdag 7 februari gastvrouw van het maandelijkse ontbijt van de BBCH. De locatie is Hotel Heidehof in Heerenveen. Voordat we aan het ontbijt beginnen, heet Jan Swart iedereen welkom en blikt hij terug op de bijeenkomst van januari met alle Friese BBC’s. Deze was zeer geslaagd en er wordt over nagedacht om een of twee keer per jaar een gezamenlijke bijeenkomst te organiseren. Eerder is ook al eens gesproken over een gezamenlijke barbecue. 

Wijzigingen stuurgroep
Jan vertelt dat er wijzigingen zijn in de stuurgroep: Wijtze de Jong heeft afscheid genomen en Marc Stallinga heeft een andere functie buiten de Ronald McDonaldhoeve. De nieuwe stuurgroepleden zijn: Agnes Feddema (tijdelijk opvolger van Marc), Wayne Jansen, Petra Paas en Annemieke Mintjes. Jan blijft voorzitter van de groep. Na zijn inleiding geeft Jan het woord aan Jetske.

Wat doet Inaday?
Jetske is jurist bij Inaday. Het bedrijf regelt de bescherming van merken & patenten van (nieuwe) producten en innovaties. Door een merknaam, (nieuw) product of innovatie juridisch vast te leggen in het merken- en/of octrooiregister, mag een ander er geen gebruik van maken. Jetske noemt een aantal voorbeelden, zoals de tractoren van John Deere. De kleuren van dit merk zijn herkenbaar: groen en geel. Mensen kiezen voor dit merk omdat het staat voor een bepaalde kwaliteit. Wil je als concurrent tractoren op de markt brengen met dezelfde kleuren ….. dit mag niet. Ook kleurencombinaties kun je vastleggen. 

Een ander voorbeeld is de Senseo; een product van Philips en Douwe Egberts. Het heeft een herkenbare vormgeving. Ook deze is vastgelegd en mag niet worden nagemaakt. Er wordt wel eens gezegd dat als een product op zeven punten afwijkt, dat het dan wel mag, maar dit klopt niet. Of namaken wel is toegestaan, is afhankelijk van meerdere factoren en dit zal per geval worden bekeken. Als laatste voorbeeld noemt Jetske het gebruik van afbeeldingen op internet. Deze vallen onder copyright en mogen ook niet zo maar worden gebruikt. 

Maak je ongeoorloofd gebruik van een naam of product en trekt degene aan de bel die als eerste een registratie heeft gedaan, dan ontvang je eerst een blafbrief. Daarna volgt onderzoek en een advies. Een van de leden vertelt dat zij dit hebben meegemaakt: een ander bedrijf startte onder de dezelfde naam in dezelfde business. Gelukkig hadden ze de bedrijfsnaam geregistreerd en hebben ze met hulp van Inaday er werk van gemaakt. Met succes, want het andere bedrijf heeft zijn naam moeten wijzigen. 

Verder vertelt Jetske dat Inaday 13 jaar bestaat en dat het kantoren heeft in Heerenveen en Enschede (hoofdkantoor). In de afgelopen jaren zijn ze gegroeid van vier naar elf medewerkers. Hun klanten komen vooral uit het noorden en oosten. Na de presentatie stellen een paar leden vragen aan Jetske.

Nieuws van de Ronald McDonald Hoeve
Daarna neemt Agnes Feddema, assistent manager van de Ronald McDonald Hoeve het woord. Agnes werkt sinds juli 2022 bij de Hoeve en heeft een marketing/communicatieachtergrond. Vanwege zwangerschap was er een tijdelijke vacature bij de Hoeve als coördinator van de vrijwilligers. Het komende half jaar blijft ze het team van de Hoeve versterken en is ze namens de Hoeve aanwezig bij de BBC ontbijten in regio Heerenveen.  

Agnes laat een filmpje zien over Anne die in 2020 een ongeluk kreeg en niet meer kon lopen. Na meerdere operaties revalideerde Anne vierenhalf maand bij Revalidatie Friesland. Tijdens deze periode verbleven haar ouders in de Ronald McDonaldhoeve. Niemand geloofde dat Anne ooit weer zou kunnen lopen ….. maar in 2022 deed ze mee aan het Home Sport Event. Dit is een event waar je met een team 24 uur lang non-stopt rent, wandelt of fietst voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Hier vind je meer informatie over dit event. 

Na dit inspirerende filmpje gaan we aan tafel voor weer een heerlijk én gezellig ontbijt. 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *