Sportievelingen gaan sporten, studenten zijn op weg naar de eerste colleges en een groep mensen gaat naar hun werk. Zo ’s ochtends vroeg is er al volop bedrijvigheid in en bij de locatie waar we vandaag ontbijten: Sportstad Heerenveen. Wij beginnen rustig met koffie en thee en praten even bij. Daarna neemt voorzitter Jan Swart het woord.
Sportstad Heerenveen meer dan alleen sport
Jan is vandaag gastheer en neemt ons mee in de wereld van Sportstad Heerenveen. Hij vertelt dat het ongeveer 17 jaar geleden is ontstaan omdat CIOS ergens heen moest, zwembad De Telle moest verhuizen en het stadion wilde vergroten. Sportstad bv is een vastgoedbedrijf en eigenaar van het Abe Lenstrastadion en het pand van het Friesland College. Ook valt er een Energie bv onder; Sportstad levert energie aan Elkien en de Rabobank en er valt een Sportvoorzieningen bv onder. Dat zijn de gemeentelijke voorzieningen zoals zwembad, sporthallen, turnhal (in de sporthal), een aparte turnhal (Epke Zonderland turnhal), een overdekte skeelerbaan, een fjierlepschans en een beachvolleybalveld. Over de skeelerbaan vertelt Jan dat deze is gebouwd omdat skeeleren op de nominatie stond om olympische sport te worden. Een maand na de start van de bouw werd bekend dat het geen olympische sport werd. Naast de sportieve activiteiten vinden er ook regelmatig evenementen plaats in de sporthallen, zoals Trendship, NK korfbal en samen met SC Heerenveen ‘Scoren voor gezondheid’ voor de kinderen van het basisonderwijs.
Voor iedereen
In de passage van het gebouw zijn een aantal bedrijven gevestigd, zoals Spectrum B.V. (fitnessschool), Tigra (fysiotherapie), ziekenhuis Tjongerschans met een aantal operatiekamers en sportgeneeskunde, Mountain Network (klimcentrum), DoJo (judovereniging) en de ondersteunende diensten van Sportstad.
Sportstad faciliteert ook topsporters. Dit doet CTO (centrum voor topsport onderwijs). Deze club zit ook in het Thialf stadion. Zij helpen topsporters met huisvesting, materiaal, etc. Er is veel onderlinge samenwerking tussen de verschillende bedrijven. Jan vertelt dat de judoka’s van CTO, de dames van SC Heerenveen en de IJshockeyers ook bij hem in de fitnessschool trainen.
De naam Sportstad Heerenveen doet vermoeden dat het alleen om sport draait, maar eigenlijk kan iedereen er terecht.
Vragen over Sportstad Heerenveen
Jan eindigt zijn presentatie met een vragenronde. Bernier Hoekstra heeft een vraag: hij merkt op dat Sportstad een mooi fenomeen is en vraagt zich af waarom we het niet voor elkaar krijgen om de verenigingen in Heerenveen hieraan te binden. Bernier heeft dit drie jaar geleden al eens aangekaart bij de directie van Sportstad Heerenveen onder het motto ‘sportstad als backbone van het verenigingsleven’ . Hij geeft aan dat verenigingen problemen hebben met de grote klussen, zoals administratie en bestuurssecretariaat en dat sportstad fantastische software heeft waar het verenigingsleven op mee kan liften. Jan antwoordt dat dit inderdaad heel erg leeft en dat er ook over wordt gesproken. Het zou ideaal zijn, maar het is nog niet zo. Blijf het onder de aandacht brengen, is het advies van Jan.
Hoe gaat het bij de Ronald McDonald Hoeve?
Na de presentatie over Sportstad neemt Agnes Feddema van de Ronald McDonald Hoeve het over. Zij stelt zich kort voor aan de leden die er de vorige keer niet waren. Ze vertelt ook dat haar broer en zijn vrouw een paar jaar geleden in het Ronald McDonaldhuis in Groningen hebben verbleven, omdat hun zoontje van een paar weken oud het RS virus had en in het ziekenhuis lag. Op die manier kent ze het van dichtbij en weet ze hoe fantastisch het is dàt het er is. Zo kende ze dus ook het vakantiehuis in Beetsterzwaag.
Ze vertelt over de stand van zaken van de sollicitaties voor de vacature van manager (opvolging van Marc Stallinga). Als leden een geschikte kandidaat kennen, deel dan de vacature. Verder vertelt ze over de tijdelijke verdeling van de taken die Marc deed: Amanda gaat over de gasten en het facilitaire deel; ze is onder andere andere bezig met de re-styling van de algemene ruimtes, Lisanne doet de werving en trainingen van vrijwilligers en financiën en Agnes is er voor de bestaande vrijwilligers en taakverdeling. Daarnaast staan er een aantal evenementen op het programma die ze onderling verdelen: zoals de Thuis Trophy, de Regatta en het HomeSports Event. De Hoeve doet ook mee met een aantal teams. Vorige keer vertelde Agnes over Anne die vier maanden revalideerde bij Revalidatie Friesland en haar ouders die in de Hoeve verbleven zodat ze dichtbij Anne konden zijn. Anne haar moeder doet ook mee met het team van de Hoeve.
Uit het gastenboek
Agnes sluit af met een stukje uit het gastenboek van afgelopen weekend. Gasten die in oktober 2022 in de Hoeve verbleven, vonden het er zo fijn, dat ze er graag nog een keer heen wilden. Ze keken vorige week of er nog ruimte was voor een weekendje weg bij de Hoeve en tot hun geluk was er nog een last minute te boeken. Ook deze keer hadden ze weer genoten en bedankten ze de Hoeve.
Vragen over de Ronald McDonald Hoeve
Jan Swart vraagt naar de opzet van de loop van het Home Sports Event. Agnes vertelt dat er in estafettevorm, in 24 uur een afstand van 120 km zal worden afgelegd. Ze vertelt ook dat het team van de Hoeve al een mooi bedrag heeft geworven bij de sponsoren. Als sponsor heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een logo op het loopshirt te kopen en op deze manier bij te dragen aan het team van de Hoeve.
Hierna is het tijd voor het ontbijt!





























